Dag 16 – Dag 22

Ble litt sløving på bloggfronten her på slutten, men skal prøve å avrunde ferien med et siste innlegg.

Dag 16:
Mest kjøring denne dagen også. vi dro først for å levere leiebilen og skaffe en ny. Denne gangen ble det en 2011 Mustang. Måtte fortelle herremannen i skranken at vi ville kjøre den i USA pga av hvor mye det ville koste å kjøpe bilen i Norge. Da vi nevnte prisen trodde han vi tullet.. Da vi etterpå fortalte hva det ville koste å i tillegg registrere bilen, ble han bare helt stille. Tror nok ikke vi har en ny norsk statsborger der nei! 😉
Etterpå kjørte nordover. Fulgte motorveien opp til Vallejo, der vi tok inn på hotell.’

Dag 17:
Denne dagen var det Ford Fun Sunday på Vallejo Fairgrounds! Mange gamle og nye biler, mye folk og god stemning. Gøy å se et biltreff der borte også!
på samme sted var det også et «Gun Show», der man får se, holde og kjøpe alle mulige slags våpen, fra AG3 til en minipistol som heter Derringer (ser ut som en lekepistol..). De har ammunisjon til alt, våpen fra krigen, tilbehør til våpen, kniver, tazere, pepperspray og andre selvforsvarsgreier, smykker, gamle kameraer osv osv.
Da vi var ferdige i Vallejo, kjørte vi ned til Pleasanton, øst for San Francisco, for å møte min gamle vertsfamilie der.
Der ble det disket opp med en ekte amerikansk BBQ (Barbeque), sammen med familien og foreldrene og broren til vertsmoren min.
Skikkeli gøy å se alle igjen, spesielt å se hvor store guttene jeg passet har blitt.
Mye mimring, mat og god vin!
Og da de fleste var dratt hjem, eller gått til sengs, fikk vi testet bassenget og boblebadet =)

Dag 18:
Først kjørte vi opp til Muir Woods, den store Redwood-skogen rett nord for San Francisco. Enda en ting i USA som er veldig stort! Massive trær som er over 100m høye!
Overalt i denne parken er det skilt om at man ikke skal spise, drikke, røyke osv i nærheten av trærne, og at man ikke skall forstyrre barken på trærne.. Ironien er gavebutikken der absolutt alt er lagd av redwoodtrær.. Boller, skåler, penner, nøkkelringer, you name it!

Etter den store skogen kjørte vi ned til SF, krysset The Golden Gate, og kjempet oss opp mot Twin Peaks, et «fjell» i SF der man får den beste utsikten over byen og området rundt! Veldig gøy for meg å være der igjen, litt uvirkelig på en måte.
Så kjørte vi ned og parkerte ved Embarcadero, og tok en spasertur langs pirene, fra nr 1, opp til nr 41. San Francisco var som vanlig på denne tiden av året; veldig kaldt.. Var inne på akvariet, og voksmuseet og kikket litt, ellers ble det mest spasering.

Kjørte tilbake til Pleasanton på kvelden og sov til vertsforeldrene mine igjen.

Dag 19:
Den store starten-på-hjemreisen-dagen!
Sto opp i rett tid, og sa adjø til familien som skulle på jobb og skole, før vi spiste frokost og begynte kampen med å få alt pakket ned. Måtte kjøpe en ekstra bag, så hadde nok over dobbelt så mye på vei hjem, som på vei dit =)
så måtte vi kjøre til LA, der vi skulle ta nattfly til Miami.

Dag 20:
Landet i Miami i 10-tiden, lokal tid, og fikk låst inn bagasjen. Tok så buss og tog til Downtown Miami, der vi fant oss et Science Museum, for å fordrive litt tid før neste fly.
Flyet gikk kl 18.20 på kvelden, og etter noen timer ombord kunne kapteinen fortelle oss at pga av ufarlige, men tekniske problemer, måtte vi snu og lande i New York, for å bytte fly. Landet etter en stund, og vårt «helt ufarlige» fly ble møtt av minst 20 brannbiler med blinkende lys, som fulgte oss langs landingsstripa..
Gikk jo helt fint, men mange var nok ganske stressa pga dette..
Fikk nytt fly, og etter noen timer var vi igjen på vei over havet.

Dag 21:
Landet i Paris omtrent på samme tidspunkt som flyet vårt fra Paris til Oslo, landet i Oslo..
De ville da sende oss med nytt fly samme kveld, med ankomst Oslo ca kl 21, noe som var helt uaktuelt for oss som har 8 timer i bil før vi kommer hjem, så etter litt om og men, fikk vi dekket hotell i Paris, med matkuponger for lunsj, middag og frokost =)
Dro inn til Paris på kvelden og fikk dermed sett litt av den byen også =)
Følte oss veldig som turister da vi skulle finne et sted å spise, for vi hadde ikke fått bagasjen vår, så gikk fortsatt rundt i shorts og t-skjorte, og så både kalde og skitne ut. gikk inn på en pizzeria med veldig staselige servitører og fikk oss litt god mat og veldig god vin!

Dag 22:
Landet i Oslo! Bagasjen sto selvfølgelig igjen i Paris, og Norge på denne tiden med shorts og t-skjorte er ikke alltid like hyggelig.. brr!!
Fikk oss en skikkelig middag på Peppes, og kjørte nordover. Måtte ha en pit-stop på Kvam, og fikk oss overnatting på Sinclair.
fikk nok en del rare blikk oppover pga vår heller lette bekledning
Neste dag kom vi oss hjem til Ørsta, 2 dager senere enn planlagt, og etter noen timer kom bagasjen vår også!

Har hatt en kjempetur!! Vi har sett og opplevd utrolig mye, og må nok se over alle bildene selv bare for å huske alt som har skjedd =)
Er absolutt noe som frister til gjentagelse!
vi har også lært mye, dvs vi har lært forskjellene mellom Norge og USA.
USA har utrolig mange lover og regler, som for oss nordmenn er helt på trynet og bare i USA kan de stenge skoger og fjell kl 18 og 20.
Men noe de kan er veier, dagens veinett i amerika ble lagd på 60-tallet, fordi de så framover og bestemte at 4-6 filer er noe man kommer til å trenger innen 50 år. I Norge ligger vi langt bak denne måten å tenke på.
USA er også mye hyggeligere og imøtekommende enn oss nordmenn, eksempelvis vil en amerikaner takke deg for alt mulig rart, og det blir kanskje litt mye, men om du gir en hånd til en nordmann på bussen som har mistet ned en pose, så bare rykker han fra deg posen du har løftet opp til han og sier ikke et ord..

I tillegg er det jo flott å være nordmann i USA, da alt er en god del billigere der! Bensinen koster ca 4kr literen, 2 stk kan godt spise seg skikkelig mette for 70 kr, eller spise en skikkelig god middag, med øl og drinker for sikkert halvparten av det det ville kostet i Norge for det samme måltidet.

Konklusjonen må nok være at vi liker USA!! =)

Dag 15: Olancha, California – Santa Monica, California

 

Ca 320km

Ikke så mye kjøring idag heller. Dro til Universal Studios, en av LA’s må-se-plasser.
Mye berg og dalbaner, show og amerikanere.. Og som alt annet i LA, veldig dyrt!
Men likevel, gøy å se =)

Så satte vi kursen mot Santa Monica for å finne et sted å sove. Leide oss inn på Hotel California, kjempekoselig hotell, der man får tequilashots når man sjekker inn.. Sengegavlene er lagd av surfebrett og veggene er dekorert med filmplakater og sitater fra kjente artister.

Tok en spasertur på kvelden, gikk til Third Street Promenade, en gågate ikke så langt unna. Masse butikker, spisesteder og gateartister.

Dag 14: Las Vegas, Nevada – Olancha, California

Ca 440 km

Dagens første post var omvisningen på Cobra-fabrikken til Carrol Shelby.
Veldig interessant, både å høre og se hva de driver med.
Etter omvisningen traff vi en par norsker der, den ene selvfølgelig med Norsk Mustang Klubb t-skjorte =)

Etterpå skulle vi kjøre til Los Angeles, men bestemt oss for å ta en liten omvei. Turen gikk derfor om Death Valley. Og igjen må vi si: Helt utrolig! Noen få busker og små trær levde spredd omkring, og så en par små ekorn, men ellers var det helt livløst. Kjørte innom Badwater, en plass som fikk navn da en omreisende irriterte seg over at muldyret hans ikke vill drikke vannet der, og merket derfor kartet sitt med, nettopp, Bad Water. Stedet ligger 86m under havet, og alt av vann der har en meget høy konsentrasjon av salt.
Resten av Death Valley er tørt, varmt, og ellers et ugjestmildt området. Det er mange fantastiske fargerike fjell, sanddyner, sandstein, kaktuser og mye salt.

Til slutt kjørte vi ut av Dødens Dal, og mot LA igjen. Stoppet på en ranch ved Olancha der de hadde ledige rom. Trivelig vertskap, bittelite rom og en seng så myk at vi forsvant langt nedi den =)

Enda en innholdsrik dag var over!

Dag 13: Las Vegas

Etter to dager i Las Vegas er vi slitne.. Vegas har alt, bortsett fra fred og ro..
Men har hatt en kjempedag!
Dro til Las Vegas Motor Speedway der vi leide oss hver sin bil og fikk 5 runder med instruktør på en racebane. Trond kjørte en Audi R8, mens jeg kjørte en Porche 997 Carrerra S. Det var kjempegøy! Først fikk vi 2 runder rundt banen som passasjerer i en Hummer, for å se banen og få litt tips om hvordan man skal oppføre seg og når det er lurt å bremse osv.
Så fikk vi kjøre selv. Utrolig gøy altså, men skulle gjerne hatt flere runder. Jeg kjøpte også filmen av meg selv som sjåfør, der man har ett kamera på veien og ett på ansiktet mitt. Skal bli gøy å se!

Etterpå dro vi til Carrol Shelby-museet som lå like ved. Mange originale og meget fine Shelby’er, ikke bare Ford, men også Chrysler. Skal tilbake i morgen for å være med på omvisning i fabrikken. Vi gleder oss!

Resten av dagen ble brukt til trasking, shopping og selvfølgelig drikking av øl på åpen gate. Alt er lov i Vegas =)

Dag 12: Kingman, Arizona – Las Vegas, Nevada


Ca 170 km

Skulle ikke så langt idag, målet var Las Vegas!
Men først stoppet vi ved Hoover Dam. Enormt byggverk! Det var mange parkeringsplasser der, så vi satte ifra oss bilen og gikk over hele demningen. Igjen var dette mye større enn vi hadde trodd =)

Så satte vi kursen mot Las Vegas og New York, New York hotell. Hadde bestilt rom her, for å slippe å lete etter hotellrom i denne byen..
Fant ut at siden der er så alt for mye å gjøre i denne byen så forlenget vi oppholdet med èn natt.

Brukte ettermiddagen og kvelden rundt om kring i «syndens by». Spiste en nydelig biff-middag på Outback, gikk gjennom masse casinoer, prøvde enarmede banditter, shoppet, så fonteneshowet utenfor Bellagio og ellers bare kikket på dette fantastisket stedet midt ute i ørkenen.

Dag 11: Kayenta, Arizona – Kingman, Arizona

Ca 530km

Ny dag gjennom ørkenen! Første stopp var ved en par av disse fjellknausene som står rett opp. Der satt det en navajodame, som solgte smykker. hun kunne fortelle oss at disse to utvekstene ble kalt elefantføtter.

Så kjørte vi til Grand Canyon National Park. Måtte betale inngang til parken, et 7-dagers-pass, men prisen var ikke helt horribel.
Første stoppen var ved «the Desert View Watchtower», et tårn som åpnet i 1933, for å få en bedre utsikt utover Grand Canyon..
UTsikten var uansett helt utrolig! kunne aldri ha forestilt oss hvor stort og mektig det var! Verken bilder eller ord kan beskrive denne plassen, man må oppleve den.
Stoppet flere plasser gjennom området og tok en hel del bilder alikevel =)

Stort sett hele dagen idag har vi kjørt gjennom Navajo-reservatet, og stort sett alle plasser blir drevet av Navajo.

Kjørte til Kingman idag, en av plassene langs Route 66, og følte oss veldig amerikanske da vi fikk oss billigere hotellrom ved hjelp av en kupong fra et blad =)
Kingman er en veldig fin by, og vi gikk på en lokal «saloon» og spiste Buffalo Wings og drakk øl. Veldig gøy!

Dag 10: Monarch, Colorado – Kayenta, Arizona

Ca 600km

Våknet til en nydelig utsikt i dag, så nesten litt norsk ut.
Prøvde desperat å finne en spøkelsesby (fraflyttet gullgruveby), men etter mye fram og tilbake ga vi opp.. Så lenge det ikke er en giftshop der, så er det heller ikke skiltet virker det som.

Så kjørte vi over et nydelig fjellandskap, og på vei ned stoppet vi på en utkikksplass for å ta bilder.

Kom etter hvert til det som må være Colorados koseligste småby, Pagosa Springs. Her kunne vi ha bodd!!

Kjørte så gjennom masse ørken, fjell og sand så langt øye kunne se. Og mange spesielle «utvekster» av stein midt oppi det hele.

Neste stopp var “four corners monument”, den eneste plassen i USA der 4 stater møtes. Så da kunne vi stå i Colorado, Arizona, Utah og New Mexico samtidig!

Og igjen måtte vi stoppe for å knipse solnedgangen:

så forsto vi hvor langt uti ødemarken vi var, ikke fant vi mat og ikke fant vi husrom. Stoppet på en liten butikk der alle var indianere og fikk oss noe brød og skinke.
Kjøpte oss en Navigator da vi ankom Miami, men den klarte ikke å oppdrive hoteller i nærheten. måtte stoppe på lykke og fromme i Kayenta, der vi fikk oss et veldig fint

Dag 9: Hays, Kansas – Monarch, Colorado

Ca 730km

Idag har vi kjørt laaaangt.. Men har også sett en hel del.
Først stoppet vi på Prairie Dog Town, husker ikke helt hva stedet rundt heter. Der hadde de forskjellige dyr som man finner på prærien, som f.eks, bøffel, jordekorn, prærieulv, bobcats, vaskebjørn og forskjellige typer rever. i tillegg hadde de klapperslanger, kveg og et lite esel. Morsomt å se dyrene, men syns de hadde alt for liten plass.. Ble også litt skremt da vi så ei ku med 5 føtter… Den siste foten kom ut av nakken på den og hang bare der å slang.. Ekkelt!

Da vi kom litt inn i Colorado begynte landskapet å forandre seg, og store fjell kom til syne i horisonten! Godt meg litt forandring etter dagesvis i paddeflatt terreng =)

Deretter kjørte vi til Manitou Springs for å se The Cave of the Winds, et grottesystem som er lagd av vann. Kjempestilig!! Og for en fantastisk utsikt det var der! Helt spesielt! Hadde også tenkt å kjøre opp Pikes Peak, men der hadde de faktisk stengt fjellet kl 18.. Bare i USA kan de ha åpningstid på et fjell!

Så kjørte vi mot Buena Vista for å finne overnatting, men der var alt fullt, så prøvde igjen i Salida, men der også var fullt. Fant etterhvert ut at siden det er Laborday-weekend, er det vanskelig å få overnatting. Endte med at vi kjørte til et fjellhotell i Monarch, der de hadde ledige rom.
Kunne tenkt meg å reise hit på vinteren, hotellet har nemlig direkte heis til skibakken 😉
Gleder oss til å se plassen i dagslys, da vi egentlig ikke får sett så mye nå.. Er stapp mørkt her..

bilder kommer! Tar så lang tid å legg ut, men skal fikse det snart =)

Dag 8: Boonville, Missouri – Hays, Kansas

Ca 600km

Mye kjøring idag også, men hadde en stopp i Independence på Independence Center, det største kjøpesenteret i Kansas City! Mye god shopping der, og kofferten begynner å få mindre og mindre plass 😉

Prøvde å besøke et militært museum i Fort Riley, men det var dessverre stengt, men fikk oss en rundtur i en militærby, der vi faktisk måtte vise pass for å slippe inn.

Senere stoppet vi i Russel, for å få med oss solnedgangen, som er ganske spektakulær her.

Meget spesielt landskap her også, det er helt padde flatt, omtrent ikke trær og vi ser krumningen av jorden i horisonten. Ganske forskjelling fra hjemme! Innimellom er det mange vindmøller, og i det siste har vi sett en del små oljepumper.

Leide oss inn på et motell som heter Super8, og jenta som sto i resepsjonen var i ekstase da hun hørte at vi var fra Norge! Hun syntes det var helt fantastisk at vi bodde i et land med slott, og hun skulle gjerne ha tenkt seg det slik at hun kunne leke prinsesse.. :-) Vet ikke helt hvordan hun ser for seg slottet vårt, men det er sikkert finere i hennes fantasi enn på ordentlig!

Dag 7: Dyersburg, Tennessee – Boonville, Missouri

Ca 590km

Mye kjøring idag også, mange mil, men har jo stoppet litt da.
Kjørte direkte til St. Louis, der de har den berømte Gateway Arch, eller Gateway to the West, som den også blir kalt. Den er tegnet av en finsk-amerikansk arkitekt som heter Eero Saarinen ( noen som har hørt om han før?).
Er USA’s høyeste monument, og med sine 192 meter rager den høyt over resten av bybildet.
Besøkte også «the museum of westward expansion», som omhandlet ekspedisjonen til Lewis and Clark, da de utforsket «vesten». Mye cowboy og indianer her, veldig gøy å se utstyret de brukte osv.

St. Louis er også kjent for sine «Riverboats» (f. eks fra Huckleberry Finn), som nå har daglige turer langs Missouri River.

Da vi forlot St. Louis kom det et kraftig tordenskyll, som ga oss anledning til en ekstra pit-stop før vi kjørte videre.
Stoppet i Boonville, en plass som er kjent for sine «Salt-licks», saltgruver.

Tilsammen har vi nå kjørt ca 2620km!